Dieta oziroma način prehranjevanja LCHF

Objavljeno: 19.11.2017

Kaj je dieta oziroma način prehranjevanja LCHF?

Poglejmo, kaj kratica LCHF sploh pomeni. Govorimo o dieti oziroma načinu prehranjevanja, angleško low carb high fat, s kratico mu rečemo kar LCHF. V prevodu pomeni dieto oziroma prehrano z malo hidrati in veliko maščobe. V praksi je velikokrat ta dieta napačno razumljena in veliko ljudi se je loti preveč površno in s premalo znanja. Vir ogljikovih hidratov pri prehrani LCHF sta zelenjava, jagodičevje; ogljikove hidrate pa najdemo tudi kot sestavni del ostalih živil, kot so jogurti, smetane, siri, jajca, avokado, oreščki, semena in podobno. Pri LCHF se izogibamo živilom z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kot so krompir, riž, testenine, kruh in sadje. Izogibamo se enostavnim sladkorjem in škrobu, prigrizkom, hitri hrani, alkoholu, žitom, sladki pijači, sirupom ... Ogljikovi hidrati pri LCHF-prehrani predstavljajo najmanjši delež obroka, 50–150 g na dan, kar predstavlja 5–10 % dnevnega kaloričnega vnosa. Naslednja skupina so beljakovine, ki jih jemo zmerno in predstavljajo 15–20 % kaloričnega vnosa, najpomembnejše za sitost in zdravje pa so zdrave maščobe, ki so v tem prehranjevanju zastopane v največji meri, saj so gorivo za naše telo: pri LCHF-prehrani predstavljajo okoli 70–80 % kaloričnega dnevnega vnosa.

O kakšni maščobi govorimo?

Maščobe v prehrani so v preteklosti po krivem veljale za hranilo, ki nas redi in se skladišči kot telesna maščoba. Danes, ko o presnovi hrane vemo veliko več, pa je dokazano, da to ni res. Naše telo za delovanje potrebuje maščobe. Pomembne so za zgradbo telesa pa tudi za presnovo, saj so maščobne kisline ključna sestavina celične ovojnice. Pomembne so za zdrave možgane, omogočajo celo lažje dihanje, branijo naš imunski sistem pred vsiljivci (virusi in bakterijami), prav tako pa so zelo pomembne za zdravo kožo ter zdravo srce. Maščobe so pomembne tudi za presnovo vitaminov A, D, E in K, saj se brez maščobe ti vitamini ne presnovijo v našem telesu. Viri zdravih maščob so oljčno olje, kokosovo olje, mastne ribe, avokado, olive, oreščki in semena, mastni siri, maslo, polnovredni jogurti in smetane z visokim deležem maščobe. Mastnih delov mesa in kože se ne odstranjuje, ampak uživa, saj so bogat vir hranil. Uporabljamo pa tudi smetane za omake in jih dodajamo v različne zelenjavne pireje ter kot dodatek k zelenjavni prilogi. Izogibamo se predelanim maščobam, kot je margarina, izogibamo pa se tudi rastlinskim oljem, kot so sončnično olje, repično olje, bučno olje in podobno.

Zakaj se nekateri odločimo za prehrano LCHF?

Pozitivne lastnosti LCHF-prehrane so izjemne, ko jih doživiš na lastni koži, si preprosto ne predstavljaš več, da bi sploh jedel še kdaj kako drugače.

Prednosti prehranjevanja LCHF:

  • zmanjšanje teka in nenehnega razmišljanja o hrani, posledično zmanjšanje telesne mase;
  • zmanjšanje želje po sladki in škrobnati hrani;
  • izboljšanje miselnih procesov in zbranosti ter splošnega počutja;
  • zmanjšanje trebušne maščobe in maščobe okoli notranjih organov;
  • izboljšanje krvnih parametrov, holesterola, sladkorja v krvi, vnetnih dejavnikov;
  • nižji krvni sladkor, zmanjšanje za možnost sladkorne bolezni tipa 2; če že imate to bolezen, pa se s to prehrano lahko opusti zdravila;
  • nižanje oziroma ureditev krvnega tlaka;
  • stalen vir energije, s tem boljše počutje brez nihanja razpoloženja in brez utrujenosti po obroku;
  • pester izbor živil in izjemna daljša sitost po obroku.

V blogu boste našli kar nekaj idej, kakšni so LCHF-obroki. Če pa vas podrobneje zanima ta prehrana, pa ste vabljeni na skupinsko delavnico oziroma na individualno svetovanje.

Priporočam branje različnih knjig na to temo: Resnice in laži o hrani, Bemumast!, Požgani možgani, Kruh na zagovoru, Mastna laž …