Kruhki brez glutena - lchf vaflji in toasti

Objavljeno: 23.12.2023

KRUHKI BREZ GLUTENA in BREZ SLADKORJA (domači in iz "preverjenih" sestavin)


Za podlago za biftek ali različne namaze


Čas je za praznično peko in tako z vami delim svoja dva najljubša recepta, ki sta najbolj uporabna v trenutnem času praznikov, kot podlaga za namaze ali priloga za narezke, kanapeje.


LCHF VAFLJI

▪️ 4 jajca, ščep soli

▪️ 120 g kremnega sira

▪️ 40 g stopljenega masla

▪️ 50 g mandljeve razmaščene moke

▪️ za aromo dodam Zmešan'c beljakovinski prašek (3 merice) ali Maxx dessert (2 merici)

(Če ne dodamo beljakovinskega praška pa potrebujemo 30 g več mandljeve moke)

▪️ pecini prašek

Najprej zmešam mokre sestavine, nato dodam še suhe in spečem v vafelj aparatu. Zmesi pride za okoli 4 vlivanja, odvisno kateri vafelj aparat imaš.


LCHF hitri toastki

▪️ 2 jajci

▪️ 120 g kremnega sira (Abc, Philadelphia, Soft cheese - Hofer, Formaggio fresco - Eurospin...)

▪️ 100-150 g mletih oreščkov ali semen - odvisno od vezave: zmešala sem mlete mandlje, krompirjeve vlaknine in mleta lanena semena (tako da to res praktično lahko menjate v različne mlete oreščke in mleta semena)

▪️ ter pol žličke soli.


S tem receptom res ustvarjam, različne okuse, iz različnih semen in oreščkov ter dodajam na sladko lahko tudi 2 žlici eritrtitola, na slano pa sol, origano, curry in poljubne različne začimbe.

Zmes prelijem v HLADEN žar TOASTER, z dvema žar ploščama in pečem dokler ni precej pečeno, okvirno nekih cca. 10 minut. Ali pa spečem maso v pečici na 170 -180 °C, 20 minut peke. Za lažjo razporeditev, na pekač, razmažem maso med dva peki papirja ali z rokami ali z lesenim valjarjem.

Kruhki res morajo biti dovolj zapečeni, da niso surovi, to preverim večkrat med peko.

Prijetne praznike želim in prijetno družbo ter krasno, slastno pojedino